ABD'NİN İRAN'A YÖNELİK YENİ YAPTIRIMLARI HK.

Odamıza iletilen yazıda; İran'ın "Simorgh" adlı taşıyıcı füzeyi uzaya fırlatmasının ardından ABD Hazine Bakanlığı tarafından 28 Temmuz 2017 tarihinde yapılan, halen Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin yaptırım listesinde bulunan "Shahid Hemmat Industrial Group (SHIG)"a bağlı Iran'da yerleşik altı (6) firmaya yaptırım uygulanmasının kararlaştırıldığına yönelik açıklama Vaşington Büyükelçiliği tarafından Dışişleri Bakanlığına iletilmiştir. Söz konusu altı (6) firmanın bilgileri aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.

İlgi yazıda, BM Güvenlik Konseyi'nin Iran'a yönelik yaptırım kararlarının ülkemiz bakımından hukuki bağlayıcı nitelikte olduğu, ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından uygulanmasının zorunlu olduğu belirtilmektedir. ABD ve AB'nin kabul ettikleri tek taraflı yaptırım karar ve uygulamalarının Türkiye açısından hukuki bağlayıcılığının bulunmamakta olduğu, ancak ABD yaptırımlarının sınır aşan etkiye sahip olması nedeniyle, yaptırım altına alınacak kişi ve kuruluşlarla iş akdine girecek firma ve kuruluşlarımızın da dolaylı olarak yaptırımdan etkilenme olasılığı çerçevesinde alınan yaptırımlar hakkında bilgilendirmede bulunulmasında yarar görüldüğü belirtilmiştir. İran'la iş yapan firmalarımıza önemle duyurulur.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından 28 Temmuz 2017 tarihinde yapılan açıklamada yer alan altı (6) firmanın listesi

• AYIIR AL MO'MENIN INDUSTRIES (a.k.a. AMIR-AL-MO'MENIN COMPLEX; a.k.a. AMIROLMONENIN FACTORIES; a.k.a. AMIROLMEMENIN INDUSTRIES), Esfahan, Iran; Additional Sanction Information- Subject to Secondary Sanctions [NPWMD] [IFSR]; (Linked To: SHAHID HEMMAT IKDUSTRIAL GROUP).

• SHAHID CHERAGHI INDUSTRIES, Iran; Additional Sanctior.s Information- Subject to Secondary Sanctions [NPWMDJ [IFSR]; (Linked To: SHAHID HEMMAT INDUSTRIAL GROUP).

• SHAHID KALHOR INDUSTIES, Iran; Additional Sanctions Information- Subject to Secondary Sanctions [NPWMD] [IFSR]; (Linked To: SHAHID HEMMAT INDUSTRIAL GROUP).

• SHAHID KARIMI INDUSTRIES, Iran; Additional Sanctions Information- Subject to Secondary Sanctions [NPWMD] [IFSR]; (Linked To: SHAHID HEMMAT INDUSTRIAL GROUP).

• SHAHID RASTEGAR INDUSTRIES, Iran; Additional Sanctions Information- Subject to Secondary Sanctions (NPWMD] [IFSR]; (Linked To: SHAHID HEMMAT INDUSTRIAL GROUP).

• SHAHID VARAMINI INDUSTRIES, Iran; Additional Sanctions Information- Subject to Secondary Sanctions {NPWMDi [IFSR]; (Linked To: SHAHID HEMMAT INDUSTRIAL GROUP).