BALIKESİR'DE ZEYTİN ÇALIŞTAYI

Balıkesir, zeytin ve zeytinyağı çalıştayına ev sahipliği yaptı. Sektörün tüm ortaklarının bir araya geldiği çalıştayda durum analiz sonuçları ışığında Türkiye zeytin ve zeytinyağı sektörü değerlendirilerek strateji ve işbirliği planlaması yapıldı.

1-3 Mart 2018 tarihlerinde Balıkesir Valiliği himayesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde 'Zeytin ve Zeytinyağı Çalıştayı' ilk gün çalışmalarına başladı.

Çalıştaya Vali Ersin Yazıcı, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz, Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, Burhaniye Kaymakamı Hüseyin Öner, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Havran Kaymakamı Şeref Aydın, Gömeç Kaymakamı Önder Coşğun, Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer, Balıkesir’deki Ticaret Oda ve Borsaları , Edremit, Ayvalık, Havran, Burhaniye, Gömeç ve diğer ilçelerden zeytinciler ve zeytin sektörü temsilcileri katıldı.

Çalıştay kapsamında gerçekleştirilen mevcut durum analizi sonuçları ışığında Türkiye zeytin ve zeytinyağı sektörü Coğrafi İşaretleme sentezi ile değerlendirildiğinde; Strateji ve İşbirliği, Rekabetçilik ve Kalite, Ar-Ge / Yenilikçilik / Çevre, Üretimin Artırılması / Planlanması, Dış Ticaret ve İç Ticaret konularında atılacak adımların önemi belirlendi.

SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TARTIŞILDI

Zeytin ve Zeytinyağı Çalıştayı'nın açılışında konuşan Vali Ersin Yazıcı, "Bugün yapılacak çalıştayda ilimiz ve ülkemiz zeytinciliği için önemli konular görüşülecek, sorunlar ve çözüm önerileri tartışılacak ve önemli bir rapor hazırlanacaktır. Bu raporun sektöre yön vereceğine inanıyorum. Balıkesir Türkiye'yi doyuran il. Bununla gurur duyuyoruz. Bunu ileriye götürmek adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, üniversitemiz, belediyelerimiz, tarım ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, birlikler hep birlikte bir ve beraber olarak bir tık yukarıya çıkartmak adına hep beraber hareket ediyoruz. Birbirimizi destekliyoruz." dedi.

ZEYTİN, ÖNEMLİ BİR DEĞER

Vali Yazıcı, çalıştayın önemli bir misyonu olduğunu ifade ederek, "Buradaki herkes akademisyenlerimiz, üreticiler, zeytinyağı üreticileri, bu çalıştay sonunda Türkiye'deki zeytin ve zeytinyağı üretiminin sadece miktarını değil, özellikle kalitesini, dünya da kapladığı alanın artırılması, ticari hacminin artırılması adına güzel şeyler çıkacak. Çünkü bu önemli bir değer. Bu değeri en tepelere taşımak adına burada bulunan başta ben olmak üzere hepimizin görevi."diye konuştu.

ZEYTİNCİLİK SEKTÖRÜNE YÖN VERECEKTİR

Çiftçilerin dünya ve Türkiye standartlarında üretim yaptığının altını çizen Vali Yazıcı, "Balıkesir çiftçisi buğday üretiminde, çeltik üretiminde olduğu gibi, biber, domates, salatalık üretiminde olduğu gibi et, süt üretiminde olduğu gibi gurur ile ifade etmek istiyorum ki zeytin ve zeytinyağı üretiminde de en kalitelisini üretebilme becerisine sahiptir. Ben, sizin istediğiniz kalitede ve standartta Edremit Körfezi'ndeki çiftçilerimizin zeytinlerinin üretileceğinin garantisini buradan verebilirim. Hemşehrilerim, çiftçilerimiz gerçekten ürettikleri her ürünü Türkiye ve dünya standardında üretmektedir. Bunu hep birlikte sağlıyoruz. Bundan ötesi bilim adamlarına, sanayiciye, iş adamlarına, sivil toplum kuruluşlarına kalıyor. Oldukça faydalı olacak çalıştayımıza katılım sağlayan herkese teşekkür ediyor, zeytincilik sektörüne yön vermesini umduğumuz çalıştayımızın herkese hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."şeklinde konuştu.