Geleceğimize hayat bırakıyoruz

Deniz, yalnızca bir su kütlesi değil, aynı zamanda insanlığın yaşam kaynağı, besin deposu, nefes aldığı yerdir. Deniz, gelecek kuşaklara bırakılacak en değerli emanettir.

“Son on yılda, ekolojistler biyolojik çeşitliliğin değerini - bitkilerin, hayvanların ve bakterilerin çeşitliliğini - “işlevsel çeşitlilik” kavramıyla değiştirdiler. Bu kavramı anlamanın en iyi yolu, onu tanıdık, çarpıcı bir eşdeğerle karşılaştırmaktır: şehirlerimiz.

Gıda, sağlık, güvenlik gibi sektörler, şehirlerin can damarı arasındadır. Yine de, bu mesleklerin tümü doğası gereği çeşitlilik göstermektedir ve bu çeşitlilik olmadan topluluk yakında çökecektir.

mercan resifleri gibi istisnai olarak farklı ekosistemler New York, Londra veya Sidney gibi hareketli büyükşehir merkezlerinin eşdeğeridir.

Olağanüstü sayıda organizma ile birlikte fonksiyonel roller bir bolluk gelir. Mercanlar yapı ve yaşam alanı kurar, seçili balıklar özenli tımar hizmetleri sunar, büyük avcılar av popülasyonlarını kontrol eder ve bazı türler mercan büyümesini ve yenilenmesini korumak için alg resifini temizler.

Eşsiz işlevleri yerine getiren türlere ihtiyacımız vardır. Başka bir deyişle, küresel tükenme riskiyle karşılaşmayan ve bu nedenle yerel tehditlere karşı korunmasız olan tek bir türün bilinçsiz veya bilinçli yerel yok edilmesi tüm sistemin bozulmasına neden olabilir.”

Bu noktadan hareketle ,Biyolojik çeşitliliği artırmak, habitat kaybını azaltmak, deniz canlılarının barınak olarak kullanacakları yeni alanlar oluşturmak, dalış turizmini geliştirmek ve sportif balıkçılığı destekleyerek , Bölge turizminin 12 aya yayılarak sektörden elde edilen gelirlerde artış sağlanması amacıyla başlatılan Burhaniye ve Gömeç’te belirlenen noktalarda Su Altı Resif alanları kazandırılması projesi devam ediyor.

Proje kapsamında Bandırma Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Prof. Dr. Mustafa Sarı liderliğindeki ekip yapay resif atılmadan önce ön bilimsel tespitleri yapmak üzere su altına indi.

Yapılan çalışma ile yapay resif atılacak alanlar net bir şekilde noktasal olarak belirlendi. Belirleme çalışmalarının ardından resif atılacak alandaki gündüz ve gece biyolojik çeşitlilik tespiti gerçekleştirildi,