BURHANİYETİCARET ODASINDA GÜNEŞ ELEKTRİK ÜRETİM SİSTEMLERİ TOPLANTISI.

Tüm dünyada üretimin bu temel girdi maliyetini azaltmak için yenilenebilir enerjiyi kullanmaktadır. GÜNEŞ en önemli yenilenebilir enerji kaynağıdır ve ÜLKEMİZ GÜNEŞ ENERJİSİ ZENGİNİDİR.

2 MW ( ikibin Kilowat) a kadar güneş enerji santralleri kurmuş, SERTİFİKALI FOTOVALTAİK,GÜNEŞ ENERJİSİ uzmanı Burhaniye Ticaret Odası üyesi Epsilon Zeytin Gıda İnş. Hyv. Müh. San.ve Tic. Ltd Şti. temsilcileri Elektrik Müh.Hayri Çalağan ve Elektrik Müh. Özcan Kamışlı’nın sunumları ile 07 ŞUBAT 2018 Çarşamba günü saat 14.00’de Burhaniye Ticaret Odasında GÜNEŞ ELEKTRİK ÜRETİM SİSTEMLERİ konulu bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

GÜNEŞ ELEKTRİK ÜRETİM SİSTEMELERİ konulu toplantıda genel olarak yenilenebilir enerjinin lisansız üretilmesi, kullanılan sistemler hakkında güncel teknik bilgilerin aktarılması ile birlikte esas olarak güneşten elektrik üretilmesi sistemleri ve yasal mevzuatın anlatılmıştır.

Lisansız Elektrik üretimin toplumun her bireyinin kendi enerjisini kendisinin üretebilmesini sağlayan EPDK nın 10 KW ve altı Çatı ve bina cephelerine yapılacak güneş elektrik santrallerini 18.01.2018 tarihli kararının uygulamasına dair bilgilendirme yapmıştır.

Bu mevzuatın muhatabının sınırlama olmaksızın ülkemizin her bireyi olması hasebiyle mevzuatın sade ve anlaşılır olması için azami özen gösterilmiştir. Başvuruda istenen bilgi ve belgeler de yine aynı amaç doğrultusunda sadeleştirilmiştir. Başvuruda istenen bilgi ve belgeler, usul ve esasların ekinde liste halinde yer almaktadır.

Enerji teknolojisindeki ve piyasadaki gelişmeler dikkate alınarak 10 kW’a kadar olan cephe uygulamalı üretim tesislerinin de bu mevzuat kapsamına alınması kararlaştırılmıştır. Bu itibarla söz konusu usul ve esaslar, sadece çatı uygulamalarını değil, cephe uygulamalarını da kapsamaktadır.

Söz konusu mevzuat kapsamında kurulacak üretim tesislerinin, bu üretim tesisleri ile ilişkilendirilecek tüketim tesisiyle aynı noktada olması öngörülmüştür (aynı sayaçtan sisteme bağlantı sağlanacaktır). Kurulacak üretim tesisleri için ilgili şebeke işletmecisine başvuruda bulunulması gerekmektedir. İlgili şebeke işletmecisi, üretim tesisinin kurulacağı bölgeye bağlı olarak o bölgede görevli elektrik dağıtım şirketidir. Usul ve esasların Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik (Yönetmelik)’ten ayrılan noktaları ile önemli görülen hususlar maddeler halinde aşağıda yer almaktadır.

1. Başvurular ilgili şebeke işletmecisinin merkez birimine ya da varsa taşra birimine yapılabilecektir. Başvurular aylık olarak alınıp bir sonraki ayın yirmisine kadar sonuçlandırılacaktır.

2. Üretim tesisinin kurulu gücü azami 10 kW olup ilişkilendirilen tüketim tesisi bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü (tüketim gücü) ile sınırlandırılmıştır. Başka bir ifadeyle, üretim tesisinin kurulu gücü,

başvuru ile ilişkilendirilecek tüketim tesisinin bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücünden fazla olamayacaktır.

3. Başvurular ilgili şebeke işletmecisi tarafından trafo gücü (ilgili şebeke işletmecisine ait trafolarda trafo gücünün %50’sine kadar) ve gerekli olması halinde tüketim güçlerine göre değerlendirilecektir. Değerlendirme işlemi diğer lisanssız başvurularda olduğu gibi komisyon marifetiyle yapılmayacaktır.

4. Tüketim gücü 3 kW’a kadar olan üretim tesisleri için doğrudan bağlantı görüşü oluşturulacaktır.

5. Eksik evrak tamamlama süreci öngörülmemiştir. Eksiksiz ve usule uygun yapılan başvurular değerlendirmeye alınacaktır

Yukarıdaki esaslar ve ilgili yönetmelikler kapsamında yapılacak santrallerin, maliyetleri ve kazançları hakkında da aydınlatıcı bilgiler verilmiştir.